Standish - The Collection 2020 [4x 0,75L]
Beschreibung
Exklusiv in Deutschland bei WineDreams - Life is too short to drink bad wine
Standish - The Standish Shiraz 2020:
Der 'The Standish Shiraz' steht majestätisch und tiefschwarz mit dunkelvioletten Reflexen im Glas. Extrem sauber und brilliant.
Aus dem Glas erheben sich kraftvolle Aromen von reifen Himbeeren, Brombeeren, dunklen Pflaumen und Lakritz, die von dunklen Schokoladenraspeln und subtilen Anklängen von getrockneten Nelken überlagert werden. Komplexe Elemente von leicht getoasteter Eiche mit feinstem Vanilleextrakt, erdigen Noten und Gewürzen.
Verführerisch reichhaltig und fluffig beim Eintritt am Gaumen, um sich dann nach und nach zu einer zunehmend robusteren Tanninstruktur aufzubauen, die auch den letzten Winkel des Gaumens erfasst. Dazwischen verbirgt sich ein unglaublich kraftvoller Kern aus üppigen Himbeeren, Brombeeren, dunklen Pflaumen und Schokoladenkugeln mit subtilen Noten von rauchigem Zedernholz und Vanille in seiner feinsten Form. Erdige Untertöne, eine feine Mineralik und orientalische Gewürze gesellen sich dazu.
Die hervorragende Intensität und Tiefe in Verbindung mit einer graziösen Eleganz lassen diesen Wein hell erstrahlen. Der verführerische und äußerst imposante 'The Standish Shiraz' hat ein sehr langes Leben vor sich.
Dan Standish: "Darker red fruit spectrum – red liquorice, raspberries and pomegranate. Christmas spice and mocha, structured firming mouthfeel. Finishes with a freshness and taught completeness."
96 Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2020 The Standish Shiraz
Issue date 12th May 2022, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 96
Release Price: NA
Drink Date: 2022 - 2042
96 Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2020 The Standish Shiraz was made with fruit from the Laycock family vineyard, in Greenock. The first vintage was 1999. This vintage saw 30% whole bunches in the ferment. It offers notes of red dirt, a bit of blood, salted heirloom tomato and satsuma plum. This is concentrated, compacted, plush, dense and muscular, with notes of ras el’hanout, allspice, torched cinnamon and salted Dutch licorice. This wine is like playing "Magic Eye." There’s a lot going on, but if you relax, a pattern emerges and the detail becomes obvious for all to see. Within the fine but plushly tannic frame, there is saltbush and bay leaf, exotic spice and cascading layers of berry fruits. The dirt in which the roots are entangled similarly shows its colors—and these are red, ochre, earth and dust. At first glance, the foolish and the rash will overlook this for being singularly muscular and full-bodied, but like all the best IYKYK (if you know, you know—wink wink) scenarios, there is far more than meets the palate here. Another blockbuster Standish." - Wine Advocate
98 Punkte - James Suckling:
2020 The Standish Shiraz
"Amazing aromas of metal shavings, cloves, spices, and black and blue fruits. Violets, too. Full-bodied with creamy tannins. Cured meat with iron earth. Almost slatey. Very sophisticated and classy. Drinkable, but this is one to age ideally for a minimum of five years. Try after 2027."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Standish - The Relic Shiraz-Viognier 2020:
Der 'The Relic' hat eine beeindruckend tiefschwarze Farbe, die von ebenso tiefen dunkelvioletten Reflexen untermalt werden. Sehr schöner und brillianter Glanz im Glas.
In der Nase dann aufsteigende komplexe Aromen von reifen Brombeeren, Blaubeeren, schwarzen Kirschen, Lakritz und dunkler Schokolade. Auch Noten von getrockneter Aprikose berauschen die olfaktorischen Sinne. Leicht geräucherte Eiche und feines Vanilleextrakt, Fenchel- und Gewürznoten sind ebenfalls zu erkennen. Ein absoluter Riese, sehr vollmundig und hedonistisch.
Am Gaumen ungeheurer Reichtum, komplett gesättigt mit üppigen Brombeeren, Blaubeeren, Lakritz, dunklen Pflaumen und schwarzen Kirschfrüchten, die in Verbindung mit der feinen Mineraliknote eine opulente Texturatmosphäre schaffen. Feinste Vanillenoten, fleischige Komponenten und Holzfeuerrauch in Verbindung mit Anklängen von getrockneter Aprikose verschmelzen mit pfeffrigen Noten und feinen Gewürzen. Die polierten Tannine bieten eine schöne Griffigkeit und vermitteln ein wundervolles Mundgefühl.
Der 'The Relic' beeindruckt auf ganzer Linie. Seine großartige Kraft, Tiefe und Eleganz in Verbindung mit einem nicht enden wollenden Finale runden dieses perfekte Geschmackserlebnis ab.
Dan Standish: "Opulent jasmine & lavender notes with hints of peach and rosemary. Vibrant, fleshy, crisp and crunchy in the mouth, butter and menthol with lingering subtle powdery tannin.”
99 Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2020 The Relic Shiraz-Viognier
Issue date 12th May 2022, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 99
Release Price: NA
Drink Date: 2022 - 2042
99 Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2020 The Relic Shiraz-Viognier is made with fruit from the Hongell family vineyard in Krondorf, with 15% to 20% whole bunches in the ferment and 1% Viognier skins co-fermented. This is the best I’ve seen it. There’s something about the combination of the hot year and the diminished yields—it has recoiled and recompressed the Viognier on top of and into the Shiraz and brought them into balance/harmony. Beneath its floral and stone fruit guiles is a pool of savory, muscular, red-dirt Shiraz. There is bacon fat and pure berry fruit and spice for days… I’ve recently looked at a previous vintage of this wine alongside an older but immaculate Chateau d’Ampuis, and while their origins were clear in the glass, the Relic proved an Australian perspective more than relevant. The balance between the varieties—and the classic push/pull of sweet and savory—is more harmonious this year than in any I can remember, and the only thing I am more excited about when I consider this wine is what I will say next year, through the lens of an excellent, cool and elegant year. What a fine pair they will make." - Wine Advocate
99 Punkte - James Suckling:
2020 The Relic Shiraz Viognier
"A pretty sensational wine with blackberry, grilled meat, dark chocolate, and licorice. Full-bodied and layered with righteous deep and poised tannins that coat the mouth. It goes on for minutes. Crushed stone, slate. Asian spice. Original vines planted in 1912. Drinkable, but better after three or four years. Try after 2025."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Standish - Lamella Shiraz 2020:
Die Farbsättigung des 'Lamella Shiraz' ist äußerst imposant. Undurchdringlicher, tiefschwarzer Kern mit ebenso tiefen, dunkelvioletten Farbreflexen am Rand.
Der Wein steht majestätisch im Glas. In der Nase dann opulente Aromen von reifen Brombeeren, schwarzen Kirschen und Lakritz, die durch einige getrocknete Nelken- und Rauchfleischnuancen mit feinen Vanillenoten und schwarzen Pfefferaromen ergänzt werden.
Mit außergewöhnlichem Reichtum und Kraft, sowie einer tintenreichen Konzentration, wird der Gaumen überflutet mit üppigen Aromen von Brombeeren, schwarzen Kirschen, Lakritz und schwarzen Pflaumen. Die sehr reichhaltige Frucht wird von Vanillinzeder, getrocknetem Fleisch, rauchigen Gewürznelken, Schwarzpfeffer und einer feinen Mineralik elegant untermalt. Robuste, aber gut eingebundene Tannine verleihen dem Finish einen echten Grip und der vollmundigen Frucht ein generöses Mundgefühl.
Mit seinem sehr langanhaltenden und königlichen Finale zeigt sich der 'Lamella Shiraz' dabei äußerst strukturreich, elegant und definiert und ist für die Langstrecke gebaut. Dieser muskulöse Rotwein aus dem Eden Valley ist ein Monument von einem Wein.
Dan Standish: "Complex and multi layered, Ink, mulberries, violets, heady gunpowder and chocolate aromas, spice and lifted dark red fruits with coffee and tightly woven chalky tannins."
97+ Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2020 Lamella Shiraz
Issue date 12th May 2022, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 97+
Release Price: NA
Drink Date: 2022 - 2047
97+ Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2020 Lamella Shiraz was made with fruit from the Angas family vineyard in the Eden Valley (Hutton Vale Farm), with cuttings from the Mt. Edelstone vineyard, which is close by. It is made with 100% whole bunches in the ferment. "This is the last pick, and by that time the stems have fully lignified," said Dan Standish. It is floral, and granitic and minerally and über spicy all at once. It is the elegant wine of the lineup, thanks to the elevated vineyard and the cooling acid, but it also is possessed of a nuance and range of flavor that makes it distinct from the others. The Lamella has the breadth and range that the other two do not (making it neither better nor worse, just an observation), and it covers a lot of ground within that. It is shaley, and rocky and mineral, but it is also slightly herbal (there is fresh coriander and a hint of bay in there); the fruit is concentrated and pure and also has a splay of spice through the finish—licorice, star anise and a shake of allspice. Zoom out, and the wine has volumes of flavor and pillowy texture—it really does have it all. Due to the vintage conditions, I expected to be met by a dense wall of unforgiving flavor and tannin. Instead, it is possessed of a galaxy of flavor, pintucked into folds of texture and all of it spooling out over an interminable finish." - Wine Advocate
98 Punkte - James Suckling:
2020 Lamella Shiraz
"The Eden Valley fruit gives a unique cool fruit character of blue fruits, iron and white pepper. Granite. Medium to full body, with tight and integrated skin tannins and a gunpowder undertone. Fantastic length. A little closed now. Drink after 2025."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Standish - The Schubert Theorem Shiraz 2020:
Der 'The Schubert Theorem Shiraz' hat einen pechschwarzen Kern, der von sehr tiefen und dunkelvioletten Farbreflexen unterstützt wird. Glanzvoll und funkelnd steht der Wein im Glas.
Sowohl verführerisch als auch intensiv, fluten üppig reife Brombeeren, Lakritz, schwarze Kirschen und dunkle Pflaumenaromen die Nasenlöcher. Mit der generösen Frucht vermischt sich ein Hauch von leicht getoastetem Zedernholz, dunkler Schokolade, erdigen Noten und orientalischen Gewürzen. Wunderbar reichhaltig und kraftvoll am Gaumen mit einem sexy, opulenten Mundgefühl, ist dieser Rotwein ebenso zugänglich wie großartig strukturreich.
Der Gaumen ist durchtränkt von einer Mischung aus saftigen Brombeer-, dunklen Pflaumen- und Lakritzaromen, die von feinster Vanille, steinig-mineralischen Elementen und Gewürzen untermalt werden. Die robusten, aber delikaten und gut verwobenen Tannine bilden das Grundgerüst für die dekadenten Früchte, die eine hervorragende Fruchtreinheit und Konzentration aufweisen.
Außergewöhnlich lang und extrem mundfüllend, mit fast kaubaren Noten von Brombeeren, dunklen Pflaumen, Lakritz, feinster Vanille und eine schöne Mineralik, machen diesen Rotwein zu einer Richtgröße der besten Shiraz-Weine aus Down-Under.
Dan Standish: "Rich and smooth, dark and brooding, exotic five spice, graphite and blue fruits. Robust, building palate reinforced by solid red fruit structure. Firmly packed in flavours, vibrant and multifaceted."
98 Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2020 Schubert Theorem Shiraz
Issue date 12th May 2022, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 98
Release Price: NA
Drink Date: 2022 - 2047
98 Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2020 The Schubert Theorem Shiraz was made with fruit from the Roennfeldt Road vineyard in Marananga, with 70% whole bunches in the ferment. This is the only cuvée in the collection that sees any inclusion of a different maturation vessel: the northeastern corner of the vineyard goes into concrete, because it retains the pure blue fruit characters that so define the wine. When one considers the dirt that is in this vineyard (and I ask you, without dirt, just where would we all be?), when one sees its black, shaley sparkle, one can get a sense of what to expect in the wine. It is always the black, brooding beast of the pack, but there is always—and I repeat, ALWAYS—a core of very pure fruit at its heart. This year is no different, and it is encased in fine but structuring tannin. It soars long across the palate, and yet within it, this wine is elegant and pliable. If the Lamella is the intriguing, pretty wine, and The Standish is the savory powerhouse, then The Relic is the iron fist–velvet glove... which makes this the enigma. I cannot overstate how attracted I am to the prowling, slinking nature of it. The tannins here—of all the wines—have a blueberry skin gravel to them; they are chalky and fine and a little bit gritty… excellent. This is a sensation, in every respect. A hot contender for best wine in the release this year." - Wine Advocate
99 Punkte - James Suckling:
2020 The Schubert Theorem Shiraz
"Unbelievable! Another insane wine. The length of this is endless. The blue fruits and Asian spices are mind-blowing. It’s medium- to full-bodied with a mouth full of polished and refined, creamy tannins. It goes on for minutes. Endless. Seamless and gorgeous. Leave this for years ahead if you can keep your hands off it. Better after 2025."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Empfehlung: Gönnen Sie dem Wein im frühen Stadium des Genusses eine Dekantierungszeit von mindestens 12 Stunden - besser 24 Stunden - damit sich seine konzentrierten und sehr komplexen Aromen richtig entfalten können.
- HERSTELLER: The Standish Wine Company
- LAND: Australien
- REGION: Barossa Valley, Eden Valley
- JAHRGANG: 2020
- WEINTYP: Rotwein
- ALKOHOLGEHALT: 14,9%
- VERSCHLUSSTYP: Kork
- GROESSE: 4x 0,75 Liter
- INVERKEHRBRINGER: WineDreams, D-46147 Oberhausen