Standish - The Collection 2021 [4x 0,75L]
Beschreibung
Exklusiv in Deutschland bei WineDreams - Life is too short to drink bad wine
Standish - The Standish Shiraz 2021:
Der 21er 'The Standish Shiraz' präsentiert sich mit einer unglaublich tiefdunklen Robe und ebenso dunkelvioletten Reflexen am Rand. Eine funkelnde Anmut im Glas.
Unglaublich komplexer und voller erster Naseneindruck mit Tonnen von erstklassiger, reifer blauer und schwarzer Früchte und kostbarer orientalischer Gewürzkomponenten in Kombination mit einem Hauch von Mocca und ausgesuchter Laktritze. Es gesellen sich Graphitauszüge und eine schöne Mineralik dazu. Auch feine Steinpilz,- und Trüffelaromen sind wahrzunehmen. Bei aller Fülle und Komplexität ist das Bouquet niemals überfordernd und sehr rein.
Der mehrdimensionale Gaumen ist durchtränkt von intensiven, reinen und vielfältigen Fruchtkomponenten nach köstlichen Blaubeeren, noblen Himbeeren und dunklen fleischigen Pflaumen und wird von den feinen Mocca,- und Lakritzauszügen bestens unterstützt. Die mehrlagige und superseidig-cremige Tanninstruktur ist perfekt mit den reinen und dekadenten Fruchtaromen verflochten und lassen diese Schönheit leuchtend strahlen. Die überwältigende Eleganz vom ersten Gaumeneindruck bis ins endlose Finale machen einen sprachlos. Alles passt hier perfekt zusammen und hat seinen angestammten Platz. Die einzelnen Puzzleteile dieses begnadeten 2021er 'Standish Shiraz' fügen sich zu einer meisterlichen Gesamtkomposition zusammen. Nun ist man an der Spitze angekommen.
Geht es viel besser? Ich glaube nicht - nur anders.
Dan Standish: "Darker red fruit spectrum – red liquorice, raspberries and pomegranate. Christmas spice and mocha, structured firming mouthfeel. Finishes with a freshness and taught completeness."
96 Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2021 The Standish Shiraz
Issue date 11th May 2023, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 96
Release Price: NA
Drink Date: 2023 - 2043
96 Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2021 The Standish Shiraz was made with fruit from the Laycock family vineyard, Greenock, with 30% whole bunches in the ferment. The Standish Shiraz was the first cuvée launched by Dan Standish in 1999, and the wine is routinely typified by its muscular tannin shape and earthy, savory fruit. The most attractive part of this wine is the splay of exotic market spice (namely sumac, black pepper, star anise and fresh cardamom) that sails in on the coattails of the red/purple fruit. It has all the exoticism and romance of a hike through the mountains of Morocco, yet it, perhaps more than any other wine in the collection, speaks of the Barossa in a clear enunciated voice. So, where does it fit in 2021? The 2021 The Standish Shiraz is finer, prettier and lighter than I have ever seen it at this stage of its life. It has all the spice and Barossan identity that is expected; however, it misses the dense baritone of fruit that is present in earlier iterations. Whether you think that is a positive or not is up to you—I am fond of this wine throughout all its incarnations. Vintage variation is responsible for the spark of curiosity and joy that I experience every year during this release, and the real triumph in 2021 is the ability of the vineyard (this vineyard) to shine through the season that shaped it. 14.9% alcohol." - Wine Advocate
98 Punkte - James Suckling:
2020 The Standish Shiraz
"Amazing aromas of metal shavings, cloves, spices, and black and blue fruits. Violets, too. Full-bodied with creamy tannins. Cured meat with iron earth. Almost slatey. Very sophisticated and classy. Drinkable, but this is one to age ideally for a minimum of five years. Try after 2027."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Standish - The Relic Shiraz-Viognier 2021:
Der 21er 'The Relic' steht ungemein tiefdunkel - fast schwarz und opak im Glas. Seine glänzenden tiefdunkelvioletten Reflexe am Rand unterstreichen seine große Ästhetik eindrucksvoll.
In der Nase ein berauschendes und überaus komplexes Pfauenrad an Aromen nach eingelegten reifen Brombeeren, feinstem Heidelbeerextrakt und weiteren ausgesuchten blauen und schwarzen Früchten en masse. Der Wein beginnt sich zu öffnen, die Nase baut sich mit jedem Atemzug immer weiter auf und wird von orientalischen Gewürzen, feinen Fenchelaromen und großzügigen Kakao,- und Schokoladennoten durchzogen und bestens komplettiert. Was für ein fantastischer Naseneindruck.
Am Gaumen dann vielschichtige und ungemein reichhaltige Fruchtaromen der Extraklasse. Die Geschmacksknospen werden regelrecht überflutet mit vollmundigen und reifen wilden Heidelbeeren, opulenten Brombeeren, Maulbeeren und schwarzen Pflaumenaromen. Großartiger Schmelz am Gaumen, extrem sinnlich und elegant. Die sehr seidigen und noblen Tannine sind wundervoll mit den ausdrucksstarken und reinen Fruchtaromen, den edlen Gewürzen und einer Mischung aus feinen Lakritz,- und Schokokomponenten mit ein wenig rosa Pfefferkorn verwoben und ergeben ein sensationelles Texturambiente.
Der 'The Relic' ist unglaublich kraftvoll und lang, dabei aber äußerst geschliffen und genussfreudig und setzt mit dem Jahrgang 2021 tatsächlich nochmal eine Stufe drauf. Dieser Hochkaräter aus Down Under ist schlichtweg atemberaubend und dazu bestimmt, sich mit den weltweit Allerbesten Weinen seiner Art zu messen.
Dan Standish: "Opulent jasmine & lavender notes with hints of peach and rosemary. Vibrant, fleshy, crisp and crunchy in the mouth, butter and menthol with lingering subtle powdery tannin.”
98 Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2021 The Relic Shiraz-Viognier
Issue date 11th May 2023, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 98
Release Price: NA
Drink Date: 2023 - 2048
98 Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2021 The Relic Shiraz-Viognier is made with fruit from the Hongell family vineyard, Krondorf. It was made with 1% Viognier co-fermented, with 25% whole bunches in the ferment this year, up from 15% to 20% in 2020. The Relic is one of Australia’s greatest Shiraz Viognier wines, and it’s a sure thing each year for quality and execution of style. In 2020, it was my preferred wine of the collection for its savory, meaty/bacon fat/bloody character. All elements were in balance, and it managed a savory and floral drive within the same glass. Super cool. This year, I love the wine for all the opposite reasons. The 2021 is creamy, plush and almost sybaritic in its outlay of fruit and tannin. At 15.5% alcohol, it's the highest alcohol wine in the 2021 release, yet it doesn’t show that via warmth or harshness in the wine. The whole-bunch component is up slightly this year from last, and honestly, it feels completely invisible in the wine. This is undoubtedly the biggest, most plush wine in the collection, but true to form for Standish, it is balanced and fresh, with a long future in front of it." - Wine Advocate
99 Punkte - James Suckling:
2020 The Relic Shiraz Viognier
"A pretty sensational wine with blackberry, grilled meat, dark chocolate, and licorice. Full-bodied and layered with righteous deep and poised tannins that coat the mouth. It goes on for minutes. Crushed stone, slate. Asian spice. Original vines planted in 1912. Drinkable, but better after three or four years. Try after 2025."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Standish - Lamella Shiraz 2021:
Der 21er 'Lamella Shiraz' stellt sich sehr eindruckvoll mit undurchdringlichem, tiefstem Violett vor. Beachtliche Farbtiefe mit schimmernden Farbreflexen - imponierende Präsentation im Glas.
Schon der erste Naseneindruck lässt einem die Haare aufstellen. Feinste ungeheuer duftende und aromatische vollreife blaue und schwarze Früchte im Überfluss sind eingerahmt von einer mustergültigen Komposition aus feinen Mocca,- Lakritz,- und Tabaknoten, untertützt durch einige erdige Noten und feingliedrige 5-spice Gewürzelemente.
Sehr breit gefächert und komplex, mit einer ungeheuren Eleganz am Gaumen, verbinden sich äußerst geschmacksintensive und delikate Brombeeren, pralle saftige schwarze Kirschen, opulente Himbeeren, schwarze Pflaumen und überaus köstliches Blaubeerkompott zu einem außerordentlich vielschichtigen, erhabenen und luxeriösen Mundgefühl. Die Fruchtreinheit und Konzentration der Früchte ist beachtlich und verbindet sich bravourös mit feinen Mocca,- Schoko,- und Lakritznoten, rotem Pfefferkorn und den mehrschichtigen Tanninen, die wie flüssige Seide die Kehle hinunter gleiten. Dies alles mündet in ein majestätisches 90 Sekunden Finale, das in allerbester Erinnerung bleibt.
War der 'Lamella' schon immer ein Riese, ist er mit dem 21er Jahrgang ein absoluter Gigant und kann es mit wirklich jedem Überflieger seiner Art aufnehmen.
Dan Standish: "Complex and multi layered, Ink, mulberries, violets, heady gunpowder and chocolate aromas, spice and lifted dark red fruits with coffee and tightly woven chalky tannins."
98+ Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2021 Lamella Shiraz
Issue date 11th May 2023, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 98+
Release Price: NA
Drink Date: 2023 - 2058
98+ Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2021 Lamella Shiraz is made with fruit from the Angas family vineyard, Hutton Vale Farm, Eden Valley. The vineyard was planted with cuttings from the Mt Edelstone (Henschke) vineyard and represents the final pick of the season each year. Made with 100% whole bunches in the ferment, the wine opens with characteristic jasmine tea, bergamot, raspberry, graphite and star anise on the nose. The whole-bunch component, far from overtaking the fruit, is seamlessly integrated from the first instance this year. The wine is a cohesive whole and shows an elegance and presence that is beguiling, to say the least. If anything, the 2021 Lamella is full of aching potential; its future is writ upon the balance of fruit and skin/stalk tannin, freshness and density. For lovers of this cuvée, I cannot recall seeing it so balanced and poised on release. The 2018 (a vintage I reference constantly for its high quality and fruit presence) may challenge this statement, however the cool vintage that birthed the Lamella this year has produced a wine of definition and untold potential. Super. Sealed under natural cork. 14.9% alcohol." - Wine Advocate
98 Punkte - James Suckling:
2020 Lamella Shiraz
"The Eden Valley fruit gives a unique cool fruit character of blue fruits, iron and white pepper. Granite. Medium to full body, with tight and integrated skin tannins and a gunpowder undertone. Fantastic length. A little closed now. Drink after 2025."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Standish - The Schubert Theorem Shiraz 2021:
Wie immer beim 'The Schubert Theorem Shiraz', so auch beim 21er nachtschwarzes, blickdichtes Gewand mit tiefdunkel violetten Reflexen am Rand. Unglaublich erhabener und fast ehrfürchtiger Auftritt. Was für ein schwarzes Biest im Glas.
Betörende und exquisite, wohlriechende intensive Fruchtauszüge aus feinem Blaubeergelee, reinen Himbeeren und knackigen schwarzen Kirschen erheben sich aus dem Glas, durchströmen die Nasenflügel und verbinden sich mit feinen Kalamata-Oliven, türkischem Mocca, duftendem Piment und auch etwas Holzfeuerrauch. Die wahrlich großartige, komplexe und tiefe Nase macht unglaublich Lust auf den ersten Schluck. Ein echtes Nasentier im allerbesten Sinne.
Der überaus strukturreiche, elegante und reichhaltige Gaumen ist gesättigt mit Wellen über Wellen von saftigen, reinen und konzentrierten dunklen Satsuma Pflaumen, wilden Blaubeeren, feinen Brombeeren und Himbeeren, dunklen Schokoladenaromen, filigranen Lakritz,- und Mineraliknoten und sogar ein Hauch von edler Marcona-Mandel. Mit etwas Zeit sind auch Blutorange und Nektarine zu erkennen. Sich stetig wandelnd im Glas hat dieser Beauté alle Komponenten, die einen Weltklassewein ausmachen. Alles ist magisch mit den sehr cremigen und seidigen Tanninen verschmolzen und sorgen für ein unglaublich hedonistisches und erhabenes Mundgefühl und münden in ein endlos langes und genussvolles Finale - Wow, was für ein Prachtexemplar.
Danke Dan für dieses Meisterstück an Weinbaukunst.
Dan Standish: "Rich and smooth, dark and brooding, exotic five spice, graphite and blue fruits. Robust, building palate reinforced by solid red fruit structure. Firmly packed in flavours, vibrant and multifaceted."
99 Punkte - Robert Parker's Wine Advocate:
2021 Schubert Theorem Shiraz
Issue date 11th May 2022, The Wine Advocate
Reviewed by: Erin Larkin
Rating: 99
Release Price: NA
Drink Date: 2023 - 2058
99 Points - Erin Larkin (RobertParker.com):
"The 2021 The Schubert Theorem Shiraz was made with fruit from the Roennenfeldt Road vineyard, in Marananga, with 70% whole bunches in the ferment. The northeastern corner of this vineyard is matured in concrete egg to preserve the blue-fruited core that defines the style of this wine; it is the only cuvée that features an alternate maturation vessel. I knew (before and) when I tasted the 2019 and 2020 vintages what I was going to get, by and large. When I was in the Barossa in June 2021, I was already thinking about what the Schubert would look like from this year, as the perceived fit of season and style had the potential to dovetail in a most titillating fashion—a "stars aligning" kind of thing. A cool season overlays a warm site capable of producing dark, dense, sometimes brooding, always pure Shiraz. The combination of concrete egg (and, in this case, a slightly shorter maturation in this vessel) and cooler year has produced a wine of scintillating precision and fruit sweetness. It glows with its own black light. It shimmers and oscillates between fruit luminescence and plush tannic texture, and in doing so, it barely contains its own energy and abundance. The distinction between this profusion of fruit and the old "fruit bombs" of yore is the precision of acid and pliable fruit tannin that defines the middle palate and the ability of the fruit (courtesy of the winemaking) to shine through the vessels in which it matured. The tannin that shapes the wine is plentiful, make no mistake, yet it is ductile and fine and threads through every aspect of the palate. A thrilling Schubert this year, it's like a strike of lightning on a dark night. This wine appeals most fervently to my penchant for freshness, energy and resonant bass line. 14.9% alcohol." - Wine Advocate
99 Punkte - James Suckling:
2020 The Schubert Theorem Shiraz
"Unbelievable! Another insane wine. The length of this is endless. The blue fruits and Asian spices are mind-blowing. It’s medium- to full-bodied with a mouth full of polished and refined, creamy tannins. It goes on for minutes. Endless. Seamless and gorgeous. Leave this for years ahead if you can keep your hands off it. Better after 2025."
Listed - Barossa Super 100 Classification
Empfehlung: Gönnen Sie dem Wein im frühen Stadium des Genusses eine Dekantierungszeit von mindestens 12 Stunden, damit sich seine konzentrierten und sehr komplexen Aromen richtig entfalten können.
- HERSTELLER: The Standish Wine Company
- LAND: Australien
- REGION: Barossa Valley, Eden Valley
- JAHRGANG: 2021
- WEINTYP: Rotwein
- ALKOHOLGEHALT: 14,9%
- VERSCHLUSSTYP: Kork
- GROESSE: 4x 0,75 Liter
- INVERKEHRBRINGER: WineDreams, D-46147 Oberhausen