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Familia Nin-Ortiz

Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz
Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz
Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz
Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz
Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz

Familia Nin-Ortiz - Das eigene Projekt von Weinmacherin Ester Nin

Ester Nin ist seit vielen Jahren die Weinmacherin bei der berühmten Bodega Clos i Terrasses und dem mehrfach mit magischen 100 Parker Punkten geadelten Weltklassewein Clos Erasmus.

Heute hat sie es auch mit ihrem eigenen Projekt - Familia Nin-Ortiz - geschafft, den Gipfel der internationalen Weinscene zu erklimmen. Ihr in relativ kleiner Auflage produzierter Rotwein "Nit den Nin" ist mittlerweile Jahrgang für Jahrgang schnell ausverkauft, die Spitzenbewertungen der einschlägig bekannten Weinkritiker wecken Begehrlichkeiten bei Weinliebhabern auf der ganzen Welt.

Nach dem Abschluss eines Biologie-Studiums an der Universität Barcelona und einem anschließenden Önologie-Studium - mit Schwerpunkt biologisch-dynamischer und biologischer Weinbau - an der Public University of Tarragona nahm Ester Nin 2001 eine Stelle bei Mas Martinet im Dorf Porrera im Priorat an. Sie wuchs im Penedès auf, fühlte sich aber auch im Priorat zu Hause und wurde schließlich die Weinmacherin von Daphne Glorian's Clos i Terrasses, wo sie den Übergang der Weinberge zur biodynamischen Landwirtschaft überwachte.

Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz
Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz

Ester verliebte sich in die zerklüfteten Hänge, felsigen Böden und alten Reben der Region und kaufte 2004 ein 3 Hektar großes Grundstück mit alten Reben Garnatxa Pelluda und Cariñena in Mas d'En Caçador - dem berühmten Weinberg an der Grenze zwischen Porrera und Gratallops. Mit 650 Metern über dem Meeresspiegel ist dieser Ort einer der höchsten des Priorats, und seine nach Norden ausgerichteten Hänge sind von alten Steinterrassen gestützt, die den Weinstöcken auf diesem felsigen, tückischen, reinen Licorellaboden Halt bieten.

Carles Ortiz, selbst ausgebildeter Önologe, hatte einige Jahre zuvor fast 5 Hektar Weinbauland in der nahe gelegenen Finca Les Planetes erworben. Im Jahr 2008 heirateten Ester und Carles und fusionierten ihre Liegenschaften. Mit zwei Winzern, die sich den Prinzipien der Biodynamik verschrieben haben, verwendet die Landwirtschaft der Familia Nin-Ortiz nur organische Materialien wie Mineralschwefel im Weinberg, gespritzte biodynamische Aufgüsse und selbst hergestellten Kompost. Sie sind Mitglieder der Organisation "La Renaissance des Appellations" von Nicolas Joly und teilen ihr Wissen mit Nachbarn, die daran interessiert sind, den Übergang zur biodynamischen Landwirtschaft zu vollziehen.

Spanischer Wein - Priorat - Familia Nin-Ortiz

Luiz Gutierrez im September 2022 zu Familia Nin-Ortiz:

"The Nin-Ortiz family have built their winery in their Planetes Vineyard in the limit between Falset and Porrera. When the whites are harvested, they keep the boxes with the bunches in a cold storage for one or two days, then press the bunches and let the must settle, and then they fill the barrels the next day. They started experimenting with some skin contact in 2019 (one barrel) and continued with a little more in the following vintages, varying the length of the maceration; they started with five and went up to 15, and then the wines are in barrel for eight months. They use barrels from different coopers and ages. The reds are produced in different ways, but all the old vines are 100% full clusters; the young-vine Garnacha is destemmed and Cariñena is also full cluster. Each parcel has its fermentation vat, the young one in stainless steel and the rest in oak. Indigenous yeasts are used with all the wines, and they us as little sulfur as possible. All their vineyards are certified organic and they don't buy any grapes, but they don't have the seals for the certifications, because it's a lot of paperwork (and money!). They are in the process of getting Cariñena Blanca approved for the Priorat appellation. 2020 was the year of mildew (700 liters of rain!), but they "only" lost 25% of the crop by working a lot in the vineyard; it's a year they say they'll never forget.

For them, 2020 is not a warm year; the skins were perfect and the wines were super aromatic from the day they started fermenting in the winery. For them, it's an exceptional vintage, the most Burgundian vintage since they started. 2019 was a warm year, a classical vintage that resulted in more powerful wines, but a heat wave in August burned some grapes (15% of loss), and it affected Cariñena more than Garnacha. And the same plants that were affected by the heat wave were also more affected by the mildew, and it also had a more devastating result on Cariñena than on Garnacha. In 2021 they had 70 centimeters of rain in January, so the vines had water and were rested and there was a huge crop. The summer was dry, but at the end of August, it started raining . . . and the grapes wouldn't ripen. Alcohol levels were down and many asked the appellation to lower the requested limit of 13% in whites 13.5% in reds . . . but they wouldn't allow it. The wines have more acidity and lower alcohol and should age nicely. They work in Priorat and in the Pla de Manlleu zone of Penedès, where Nin is from (but there without appellation of origin), and this is how they introduce themselves: "We only work with our own vineyards and bottle by parcels, to preserve the identity of the place and soils. We do not buy grapes, in order to guarantee that all our wines are made with 100% certified organic grapes. We are part of 'La Renaissance des Appellations' as a qualitative seal of biodynamic viticulture, in order to obtain healthy grapes without residues, which allows us to make spontaneous fermentations without adding SO2 during the fermentation." - Luiz Gutierrez, Wine Advocate